Life lessons

6 MÅTER DU KAN STØTTE EN SOM HAR BLITT DIAGNOSTISERT MED KREFT

Å bli fortalt at en av dine nærmeste har blitt diagnostisert med kreft, vil gjøre at du føler deg både hjelpeløs, sint og trist på en gang. Uansett hvor vanskelige disse følelsene kan være å forholde seg til, er det likevel viktig å huske på at du ikke er den som er blitt diagnostisert. Den personen vil trenge ekstra støtte akkurat nå og i tiden fremover. Du vil angre på det for alltid om du ikke støtter vedkommende, og deltar i livet til ham / henne i denne perioden. Det var uten tvil det vanskeligste og mest smertefulle jeg noensinne har gått gjennom, men jeg har aldri og kommer aldri til å angre på at jeg var der for mannen min helt til slutten. Det var meningen at jeg skulle holde hånden hans.

6 hjelpsomme måter du kan støtte noen diagnostisert med kreft:

1. Skaff så mye informasjon som mulig
Kreft dekker en hel sammensatt gruppe av sykdommer, som alle har sine egne profiler, risiko, behandlinger og fremtidige muligheter. Jo mer utdannet du er om hva som skjer, jo mer i kontroll vil du føle deg, selv om den kunnskapen du får er deprimerende. Legene har en tendens til å være veldig vag om ting, så sørg for at du stiller de riktige spørsmålene og få så godt informert svar du trenger.

2. Prioriter ekstra tid til den personen
En kreftdiagnose kan noen ganger føre til at andre mennesker i personens familie knekker sammen, eller bruker diagnosen for å tiltrekke oppmerksomhet til seg selv. Kreft er veldig skremmende og dette er en tid som kan bli svært dramatisk. Det er derfor viktig at alle viser gjensidig støtte i beste evne etter hva som best for den syke. Gi dem mest tid, vis både fysisk og kommunikativ støtte og respekter vedkommendes følelser.

3. Tillat deg selv å være sint
Det er ingen måte å unngå den sinte delen av kreft. Sinne er en vanlig del av en kreftdiagnose for pasientene selv, men det er noe personene rundt kan kjenne på også. Det er ingen skam i å snakke med noen om dine følelser, enten det er et familiemedlem, en venn, støttegruppe eller en terapeut. De vil trolig oppfordre deg til å slippe ut følelsene dine, de som du kanskje føler deg skyldig i å ha – fordi, dette er tross alt ikke din diagnose, men noen andres. Hvis du føler sint, sørg for å uttrykke sinnet på en sunn måte og ikke ta det ut på noen andre.

4. Skriv dagbok/blogg
Dette kan høres veldig klisjé ut, men det er absolutt noe jeg anbefaler. Jeg blogget ofte fra tiden min mann fikk diagnosen frem til han gikk bort, og selv om jeg ikke kan få meg til å lese de gamle blogginnleggene enda, gjør det meg glad å vite at de er der. Ikke bare kan jeg lese dem når jeg er klar, men vår lille datter kan gjøre det når hun blir eldre også.

5. Ikke behandle personen annerledes
Dette er et viktig poeng, kanskje også det vanskeligste. Når noen du elsker får en så alvorlig diagnose, vil du automatisk begynne å oppføre deg annerledes rundt og mot dem. Uansett hvor vanskelig det kan være, må du prøve å ikke falle i den fellen. Den syke vil ikke sette pris på det, men heller bli trist og irritert. Oppfør deg så vanlig som mulig rundt dem og vis respekt.

6. Vær forberedt på fysiske forandringer
Dette kan være en av de mest drastiske og rystende delene av en kreftdiagnose: Å takle å se personen du er så glad i begynne å fysisk endre seg. Vær forberedt, spesielt hvis du ser din venn eller slektning for første gang på en stund. De vil mest sannsynlig se betydelig verre ut siden sist dere møttes.

Jeg kan ikke engang begynne å beskrive hvor mye jeg ser opp til mennesker som kjemper mot kreft. Er det ikke på tide å finne en kur for denne grusomme sykdommen?

0
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sofie 8. august 2015 at 13:24

    Takk, så tilfeldig at dette innlegget kom nå rett etter at min mor fikk kreft. Fint å lese, og veldig enig. Har mistet flere i familien av dette helvette…nå er det bare å prøve sitt beste å være sterk for den personen som trenger meg mest ❤

  • Leave a Reply

    Blogglistenhits